O BLOGU

Dobro dosli na blog koji je namijenjen osobama koje imaju trihotilomaniju.

Zasto sam zapocela ovaj blog?
Ova ideja postoji vec par godina, ali evo tek sada su se stvorili uslovi za pocetak realizacije.
Naime, tokom mog visegodisnjeg iskustva u online savjetovanju za probleme mentalnog zdravlja obratio mi se veci broj osoba koje imaju ovaj problem. One uglavnom pate u osami, ne mogu sebi pomoci a zeljele bi. Istovremeno se ne usudjuju  razgovarati o problemu. A i kad krenu da traze pomoc ne nailaze na adekvatnu.
Ovo je jedan od problema zbog koga ljudi ne dolaze po pomoc u zdravstvenu ustanovu, bar je to moje dosadasnje iskustvo. Posto je za ovaj problem vezan i izrazen osjecaj stida i straha  vjerovatno im vise odgovara anonimno savjetovanje. Tako da sam tokom anonimnih online konsultacija imala vise kontakata u vezi ovog problema nego tokom mog visegodisnjeg rada u zdravstvenoj ustanovi.
Ranije sam razmisljala da napravim grupu podrske na facebook-u zajedno sa osobom sa kojom sam online radila tretman. Medjutim zbog pitanja privatnosti to ipak nisam uradila.
Ponukana zadnjim pitanjem koje sam nedavno dobila anonimno, a i saznanjem da na nasem jeziku nema puno tekstova o ovom problemu, odlucila sam da napravim ovaj blog za razmjenu iskustava.

Sta je moj cilj?
Cilj mi je da postoji jedno mjesto na nasem jeziku gdje ce osobe koje pate od trihotilomanije moci naci vise informacija.

Mozete li mi pomoci da ovo zazivi?
Koliko ce blog biti posjecen i koliko ce biti koristi od njega, zavisi od toga koliko cete mi pomoci da ova ideja zazivi. Iskreno, ja nemam bas puno vremena da pisem tekstove, ali rado bih pomogla u koordinisanju aktivnosti. Zato bih volila da sto vise pisete u komentarima, saljete mi korisne linkove i tekstove, ako zelite nesto od toga prevesti dobro ste dosli, saljite svoje price, iskustva... Anonimno, naravno, sem ako Vi zelite nekako drugacije.

Ko sam ja?
Ja sam Sladjana Onrust, po struci sam doktor, psihijatar. Bavim se zadnjih 5 godina e-mentalnim zdravljem i telepsihijatrijom. Neke od oblasti koja me vise interesuju su poremecaji vezani za anksioznost, stres, traumu, bijes, opsesivno kompulzivni poremecaj i psihosomatski poremecaj.
Tokom proteklih godina online kontakti  sa osobama koje pate od trihotilomanije  su me naveli da radim da sticanju novih i unaprijedjenju vec postojecih vjestina i nacina u lijecenju trihotilomanije. To se posebno odnosi na dvije kognitivno bihejvioralne psihoterapijske tehnike koje su se pokazale vrlo uspjesne kod ovog poremecaja. To su Habit Reversal Training i Acceptance and Commitment Therapy . Jos info o uspjesnosti ove terapije ovdje.

Inace, nisam informaticki bas nesto vjesta, odatle ovako jednostavan blog.

Hvala Vam sto ste ovdje i sto podrzavate ovu ideju.
Vasa pomoc  i prijedlozi su dobrodosli.


Nema komentara:

Objavi komentar